Grădinărit de primăvară: calendarul florilor și al legumelor

Este primăvară, iar vremea caldă ne propune o sumedenie de activități în grădină. Culturile au cele mai bune condiții pentru dezvoltare, iar trecerea la ora de vară ne dă șansa să ne bucurăm mai mult de oaza verde de acasă. Așadar, declarăm deschis sezonul grădinăritului. Noi ne-am făcut temele și vrem să împărtășim cu voi calendarul florilor și al legumelor care pot fi plantate, dar și câteva sfaturi utile.

 1. Florile preferate

Când și ce plantăm?

 • Plantează bulbii florilor de vară: crini, dalii, gladiole, begonii
 • Noi tufe de trandafiri pot fi plantate, la fel și majoritatea florilor anuale. Printre preferatele noastre sunt: lavanda, garofițele, tuberozele, gazania, caldarușele.
 • Este momentul oportun să divizezi plantele perene (ghiocei, margarete, brumărele, crini imperiali, iriși).

Sfaturi:

 • Cum vremea se încălzește pe zi ce trece, poți începe să muți plantele în ghiveci afară: în grădină, pe terasă sau pe balcon. Acest proces trebuie realizat treptat. Plantele sunt încă sensibile la lumină, iar temperatura e încă scăzută în timpul nopții. Recomandăm să le găsești un loc parțial umbrit și cald.

Dacă este nevoie, schimbă-le ghivecele și jardinierele. Nu îți face griji dacă balconul tău nu e foarte mare, ghivecele suspendate Rainbow Planter te ajută să îți creezi mini-grădina ta verticală.

 • Îndepărtează buruienile și nu uita să uzi florile cât de des este cazul. O stropitoare clasică este suficientă pentru plante fericite. Găsești un model tare simpatic pe site-ul nostru.
 • După ce au înflorit plantele de primăvară (zambile, narcise, lalele), se recomandă tăierea florilor, dar mare atenție, nu și a frunzelor. Pentru a proteja bulbii rămași în pământ este bine să folosești compost. Cel mai bun fertilizant este cel natural, minunat atât pentru flori, cât și pentru legume, iar investiția într-un compostor este întotdeauna o idee bună.
 • Grădina cu legume și ierburi

După cum știți deja, calendarul legumelor este orientativ, perioadele de semănat și plantat variază în funcție vreme și de zonă. Cert este că luna aceasta grădinăritul este mai intens, atât în spațiile exterioare, cât și în solariile de legume.

Solariile trebuie aerisite regulat și plantele udate din ce în ce mai mult. Kitul de irigare prin picurare simplifică udatul, iar solariile cu schelet de PVC Meblobranie asigură reglarea temperaturii datorită ușilor de pe ambele părți și a foliei rezistente în trei straturi.

Când și ce plantăm?

 • Se pot semăna: mazăre, morcovi, pătrunjel, păstârnac, sfeclă roșie, spanac. Se pot planta: cartofi, varză.
 • După jumătatea lunii aprilie se pot planta varza, gulia, conopida, țelina, sfecla roșie, cartofii (distanța de 70 de cm între rânduri, 30-40 cm între cuiburi) și semăna dovleceii.

Sfaturi:

 • Trebuie să fii atent la distanța dintre plante și să ții cont de asocierile fericite și de cele mai puțin fericite.
 • Creează drumuri de acces între straturile cu legume și rărește plantele pentru a evita aglomerarea.
 • Se recomandă folosirea îngrășământului, care asigură dezvoltarea plantelor, rezistența la diferite boli și păstrează salinitatea solului la nivel scăzut. Îngrășământul Plantleaf este eficient pentru orice tip de sol și îndeplinește nevoile plantelor în fiecare etapă de creștere.
 • Solul trebuie afânat, iar buruienile îndepărtate. Prin realizarea mulcirii, adică acoperirea solului cu un strat de materie organică (paie, frunze, resturi vegetale, rumeguș), se împiedică apariția buruienilor și se menține umiditatea propice.